Flash Backs

Vessem bakt ze bruin: dinsdag 3 maart

Het Winterbrood, het bruinbrood, rozijnenbrood, Zeeuwse bolussen, koffiebroodjes en kaneelrolletjes lagen al netjes uitgestald  ‘in de etalage’  in d’n Boogerd toen we met 23 SVIV vrouwen Vessem bakt ze bruin kwamen bijwonen. We werden ontvangen met koffie en thee en ondertussen kwamen Yvonne, Pierre en Frank Henst binnen gelopen.

Pierre liet ons zien hoe je deeg maakt en hoe belangrijk het hierbij is om het goed en lang te kneden. Dat is echt een vak apart. Ondertussen gingen er bakjes de zaal rond met hierin volkorenmeel en gist ( gist is een plantje wat je rauw kun eten ) en we hoorden dat mout het brood een donkerder kleur geeft maar dat dat niet wil zeggen dat het brood daarom heel gezond is. Het gezondste is brood dat van volkorenmeel is gemaakt.

Nadat Pierre mooie broodjes heeft gevormd van zijn deeg gaan deze de oven in en worden ondertussen de meegebrachte SVIV baksels aangesneden en gekeurd door de Bakkersjury. Er wordt hierbij gelet op uiterlijk, de binnenkant van de baksels en de smaak. Ook wij mochten alles even proeven…………

We hebben geleerd dat brood bakken niet echt makkelijk is!

Als winnaars kwamen de Brabantse worstenbroodjes en de Zeeuwse bolussen uit de bus en deze recepten kunt u terugvinden op het prikbord van onze site.

Hartelijk dank aan Yvonne, Pierre, Frank Henst en aan iedereen die een eigen baksel had meegenomen!

Het was een gezellige avond.


Medische informatieavond MMC, donderdag 27 februari

We waren met ongeveer 60 geïnteresseerde vrouwen naar D’n Boogerd gekomen om een lezing bij te wonen over Gynaecologie en Bekkenzorg. Deze lezing werd verzorgd door Sanne van Leijsen, gynaecologe in het MMC, en Marieke Meeuwis, fysiotherapeute voor rug en bekkenproblematiek in Oirschot en Middelbeers.
Naast een aantal SVIV leden waren er ook vrouwen aanwezig van buiten Vessem.
Aan de hand van een PowerPoint presentatie werden er verschillende gynaecologische vrouwenkwaaltjes benoemd en uitgelegd en behalve de oorzaken werd er ook over de mogelijke oplossingen gesproken. Deze kunnen bestaan uit hulpmiddelen, medicijnen, operaties of fysiotherapie. Marieke Meeuwis vertelde ons over de mogelijkheden van bekken fysiotherapie en zij liet ons ( zittend op onze stoel ) een oefening doen waarmee we onze bekkenbodemspieren kunnen versterken. Dus…….. werk aan de winkel voor thuis!

We kregen volop de gelegenheid tot het stellen van vragen en na afloop kregen we nog een foldertje mee over Bekken Fysiotherapie ( praktijk in Oirschot en Oost-West en Middelbeers ) Hier kunt u zowel met als zonder doorverwijzing van een arts een afspraak maken.

Het was al met al een interessante avond over een, voor velen van ons (?), herkenbaar onderwerp…………


Bloemschikken Valentijn, dinsdag 12 februari

Woensdagavond 12 februari hebben we met 10 dames een Valentijn hart van brem gemaakt. Zoals je op de foto’s kunt zien allemaal anders. Na een gezellige avond met wat lekkers bij de koffie/thee gingen we met ons “kunststuk” naar huis.


Toetjesbuffet & proeverij, dinsdag 4 februari

Dinsdagavond 4 februari viel er veel te proeven en dat hebben we met 28 dames ook gedaan. Ongeveer 11 dames hadden wat lekkers gemaakt, vele smaken van zoet tot verfrissend maar vooral heerlijk. Wonder boven wonder weinig hetzelfde. De recepten konden meegenomen worden om thuis nog eens zelf te maken, al met al een gezellig samen zijn. Helaas liet het fototoestel het afweten, hopelijk dat er toch wat van te zien is.


Winterwandeling, vrijdag 24 januari

Het weer was wat somber, kil en triest maar dat weerhield 9 SVIV leden er niet van om aan een flinke wandeling van 10 kilometer over de Cartierheide mee te doen.
Eenmaal aan de wandel bleek het heel erg mee te vallen want er stond bijna geen wind en we waren allemaal goed aangekleed. Natuurlijk werd er tijdens het lopen goed ‘gebuurt’ en zodoende kwamen we er op een gegeven moment achter dat we ons op de Santiago de Compostella route bevonden. ( zie foto van blauw bordje met gele pijl en soort zonnestralen erop ) Hierdoor dachten we dat we al bijna in Frankrijk waren 😊
Maar gelukkig kwamen we onderweg langs een boom met hierin een klein “kapelletje met een Mariabeeldje” zodat we wisten dat alles weer goed zou komen……….Want als jullie de foto’s goed bekijken dan zien jullie niet 1 maar wel 4 Maria’s op de foto! We zouden dus altijd weer veilig thuiskomen!
Nadat we een paar mooie vennen waren gepasseerd kwamen we weer terug bij ons startpunt De Natuurpoort in Eersel. Onder het genot van koffie en/of thee hebben we nog wat gezellig nagepraat in de Keizer bij Ter Spegelt en kunnen we terugkijken op een goed besteedde wintermiddag…………


Opfriscursus Verkeer, woensdag 15 januari

Ja, ja, we denken vaak wel dat we als regelmatige verkeersdeelnemers goed op de hoogte zijn van alle verkeersborden en regels maar we kwamen er woensdagavond 15 januari toch achter dat een “tussentijdse update” niet helemaal overbodig is. Misschien zou een regelmatige APK over onze verkeerskennis iets zijn?
Aan de hand van foto’s van verkeersborden, verschillende soorten wegbewijzeringen en verkeerssituaties kregen we van Menno Aalders veel nieuwe informatie te horen en werd ook onze huidige kennis getest.
En dan merk je toch dat er best veel verandert in de loop der tijd: naamaanduidingen van wegen worden veranderd, snelheidsborden bij wegen worden weggelaten omdat je aan de soort van belijning moet zien hoe hard er mag worden gereden en er zijn niet alleen meer gewone rotondes maar er bestaan ook Turbo rotondes.

Het lestempo van Menno lag vrij hoog vond ik, waarschijnlijk dacht hij dat er een klas jonge meiden voor hem zat met de leeftijd van zijn ‘lesleerlingen’. Wanneer ik een nieuwe verkeersregel even goed wilde laten binnenkomen dan sprong er al weer een nieuwe foto in beeld. Maar al met al hebben rond de 20 SVIV vrouwen een heel leerzame avond gehad zodat die nu weten wanneer je als voetganger door mag lopen en wanneer we de regel kunnen toepassen “voetganger van opzij, gas erbij” 😊


Kerstviering, dinsdag 17 december

De tafels waren prachtig gedekt en er was een goede opkomst voor onze jaarlijkse Kerstviering.
Bij binnenkomst in de zaal was Patrick van Smaeckvol al druk bezig met de voorbereiding van het Kerstbuffet, het zag er allemaal heerlijk uit! Ondertussen werden de foto’s getoond van de Kerstmarkt en op de achtergrond hoorden we stemmige Kerstmuziek…..
Na het kerstdiner werden we getrakteerd op het Kerstverhaal ( via een DVD ) De vertelling werd afgewisseld met gevarieerde kerstliedjes en de Zandtovenaar beeldde de verschillende gebeurtenissen prachtig uit via zijn creaties met zijn handen ” in een zandbak” . Het is ongelooflijk hoe iemand dit zo snel en prachtig herkenbaar kan maken. 
Als je geluk had kon je via de loterij nog 1 of meer mooie kerstversieringen winnen en na een kop koffie / thee met lekkere koekjes en chocolaadjes werd deze avond afgesloten. 
Ik denk dat we allemaal terug kunnen kijken op een geslaagde avond en een tevreden “SVIV jaar”


Kerstmarkt, zaterdag 14 december 

Wat zag het er weer prachtig en gezellig uit in D’n Boogerd! Er was weer onvoorstelbaar hard gewerkt door een enthousiaste groep creatieve vrouwen en een aantal sterke mannen had mee geholpen om alle kerststukken naar D’n Boogerd te vervoeren en op de juiste plaats neer te zetten……..
Iedereen werd door de Kerstman en zijn Engel welkom geheten met een glaasje Glühwein en binnen wachtte ook nog koffie/thee met cake op de bezoekers.
Het werd een gezellige drukte en omdat er voor iedereen wel iets moois stond uitgestald liepen velen met een SVIV kerstversiering tevreden de deur weer uit.


Sinterklaasavond, dinsdag 26 november

Dinsdag 26 november was onze Sinterklaas avond, wat we deze keer ingevuld hadden met oude spelletjes zoals pesten, memory, mens erger je niet, sjoelen en domino. Terwijl we fanatiek bezig waren kwamen we er achter dat “mens erger je niet” toch lang kan duren, zelfs als er maar twee pionnen binnen hoefden te zijn en memory zelfs ook. Maar goed, de regels werden wat aangepast en onder het genot van drank en lekkers werd het een gezellige avond en zoals altijd ging iedereen met een kadootje huiswaarts.

 


Kerstmarkt Leurs in Venlo, dinsdag 12 november

Dinsdag 12 november met drie auto’s richting Venlo naar tuincentrum Leurs, rond 10.00u werden we daar verwacht. Na ons gemeld te hebben werden we naar het tuinterras gebracht waar we konden genieten van koffie of thee met een heerlijk stuk vlaai. De rondleiding werd gedaan door Wilma en die was erg blij dat we uit Vessem kwamen want ze was namelijk in Knegsel geboren, dus werden er enkele “auw” koeien uit de sloot getrokken. En voor ons een fijn bijkomstigheid dat wij gewoon Brabants konden praten.
Tuincentrum Leurs is een familiebedrijf met 350 werknemers. Volop bedrijvigheid in kerstsfeer vanaf september tot en met 5 januari en dan gaat het naar de carnaval.
Momenteel in de weekenden kan het zijn dat alleen op de zondag al 8000 bezoekers komen, dus na het weekend moet er weer hard gewerkt worden om op te ruimen en bij te vullen.
Na de rondleiding hebben de 15 dames zelf nog rond gewandeld waarna we rond 14.45u huiswaarts zijn gegaan. Heel interessante en gezellige dag geweest.


Kerst- knutselen, elke maandagmiddag.

Sinds enkele weken wordt er weer wekelijks op de maandagmiddag geknutseld voor de kerstmarkt, zoals gebruikelijk in de kelder van het gildehuis. De dames hebben al vele mooie creaties gemaakt.
Heeft u een keer een uurtje over en zin om te helpen? We zijn er elke week van 13.00 uur tot 15.30 uur.
U kan vrijblijvend binnen lopen, alle hulp is welkom.


Pompoenavond en proeverij, dinsdag 22 oktober.

Terwijl 2 pannen pompoensoep op het vuur stonden te pruttelen trakteerde Franka de Beijer ons op koffie/thee met een plak, jawel, pompoencake!
Ondertussen vertelde Franka ons dat er héél veel soorten pompoenen bestaan en ze zijn bijna allemaal eetbaar. Maar ze zijn niet allemaal even lekker. Alleen de Halloween pompoen en de kalebassen kun je niet eten.
Na het proeven van 2 verschillende pompoensoepen ( duidelijk verschillend van smaak ) mochten we pompoen spaghetti proeven in combinatie met een spaghettisausje. Ondertussen gingen er een paar bordjes rond met pompoenchips, ze kwamen recht uit de frituur dus ze waren nog warm, heerlijk!
Als afsluiting van deze proeverij kregen we 2 verschillende stukjes hartige pompoentaart. Behalve dat het prima smaakte zagen deze taarten er bovendien ook nog prachtig uit! De foto’s hiervan ziet u hieronder……

Na afloop kochten velen van ons nog 1 of meer pompoenen voor thuisgebruik. Er was keus genoeg.
Het was een gezellige, informatieve maar bovenal lekkere avond en we willen Franka, haar man John, hun dochter en zoon bedanken voor de goede organisatie van deze proeverij!


Bloemschikken, woensdag 16 oktober

Woensdagmiddag om 13.30 uur bij “ de Guld” bloemschikken. Twee dames hadden het bloemstuk voorbereid en na uitleg mochten de zes dames zelf aan de slag. Het resultaat is te zien op de foto’s, geen een stuk is hetzelfde.
Onze koffiejuffrouw laste op tijd een pauze in waar weer vrolijk doorgekletst werd.
Al met al mooie bloemstukken en een gezellige middag op deze regenachtige dag.


Vennenwandeling Oisterwijk, woensdag 2 oktober.

Woensdag 2 oktober met 12 dames richting Oisterwijk om langs de vennen te gaan wandelen. Na een mooie autorit geparkeerd bij het informatiecentrum van Natuurmonumenten. Het weer werkt prima mee, na vele vennen en 5 km kwamen we bij de koffiestop. Na onze rust bij “de Venkraai” weer aan de wandel langs nog meer vennen richting informatiecentrum waar we nog wat hebben gedronken.
Een mooie en gezellige wandeling.


Verrassingsmiddag, vrijdag 20 september.

Op vrijdagmiddag 20 september hebben 27 leden zich laten verrassen, 14 leden gingen al wandelend en 13 leden gingen per fiets met kriebels in hun buik van start vanaf de parkeerplaats achter de kerk.
De verrassing was een bezoek aan Chaletpark Rustika! We werden zeer gastvrij ontvangen door Corrie en de eigenaresse van het chaletpark, natuurlijk eerst begonnen met koffie en thee met wat lekkers erbij, lekker buiten in het park, de eigenaresse Gre Hoogendoorn vertelde over het ontstaan van chaletpark Rustika.
Rustika is in 1904 opgericht als ruiterhotel in de schuur van Dorus Liebregts, vervolgens is het gekocht door Dhr. Koning en in 1984 kocht Gre Hoogendoorn dit park, er was heel veel werk vanwege het achterstallige onderhoud, maar alles is netjes opgeknapt en momenteel bestaat het chaletpark uit 66 chalets. Daarna hebben we rondgewandeld door het park en dronken we nog een borrel, met lekkere hapjes erbij. Wederom een hele leuke middag, omdat eigenlijk niemand ooit op dit chaletpark geweest was. Corrie en Gre bedankt voor jullie gastvrijheid en tot volgende week vrijdag voor weer een borrel.


Jaarvergadering en jubileum, dinsdag 17 september.

Dinsdag 17 september was onze jaarvergadering, 54 leden waren aanwezig. Deze vergadering had een feestelijk tintje want de vrouwenvereniging in Vessem bestaat 85 jaar waarvan de laatste 5 jaar als Samen Vrouw.
We hadden 5 jubilarissen en 2 leden werden extra in het zonnetje gezet omdat ze meer dan 60 jaar lid zijn deze zijn nu ere-lid.
Na de pauze kwam ‘Zoet with love’ ons alles uitleggen over thee en natuurlijk een hapje erbij. Voor de theedrinkers onder ons heel interessant, wat een werk voordat de thee bij ons in het kopje zit!
Afsluiting met de loterij en vol goede moed zien we het komend vereniging jaar tegemoet.


Dorpen fietstocht, maandag 2 september.

 

We hebben met 23 dames gezellig een rondje gemeente Eersel gefietst. We zijn begonnen in Vessem waarna we via Duizel, Eersel en Steensel naar Knegsel fietste. Hier hadden we een pauze om lekker op het terras, in het zonnetje, wat te drinken. Hierna vervolgde we onze ronde via Wintelré weer naar Vessem. Mede dankzij het zonnetje was het ’n heerlijke middag. 


Afsluiting seizoen, donderdag 27 juni.

Donderdagavond 27 juni om half 6 hebben we het seizoen afgesloten met een gezellig samen zijn bij De Guld.
Er waren 44 leden aanwezig. We zijn begonnen met koffie en thee.
Daarna kwam de frietwagen en er kon zoveel gegeten worden als we wilden. Friet met diverse sausjes en  heel veel verschillende snacks.
En natuurlijk  op tijd een drankje.
We hebben het afgesloten met een heerlijk toetje van ijs met verse aardbeien en slagroom.
Rond half 10 was het afgelopen en iedereen ging tevreden naar huis.
Hopelijk allemaal tot het volgend seizoen.


Fietstocht, donderdag 13 juni.

Donderdagmorgen 13 juni om 9.00 uur verzamelden 22 vrouwen zich op de parkeerplaats achter de kerk voor de fietstocht. Het was fris maar het zonnetje scheen dus dat was positief. Via een route van ongeveer 18 km op naar Lennisheuvel. 
Bij  ‘de Jacobushof’ werden we al verwacht voor koffie en thee met een grote bokkenpoot. Aangezien daar alles te koop is werd er rond gekeken en een kleinigheid gekocht maar voornamelijk fietsroutes meegenomen.
Na deze pauze weer op de fiets en via Lennisheuvel over de Roond in Boxtel op naar ‘de Campina’.  Aan de rand van dit natuurgebied en een stukje erdoor genieten van de rust, op ons gekakel na. Na dit verlaten te hebben op een kruising aan de rand van Oisterwijk op vijf bankjes onze lunch genuttigd.
Helaas toen we na de lunch op de fiets stapte begon het wat te regenen gelukkig maar van korte duur. Na een korte fietstocht een stop bij het informatiecentrum van natuurmonumenten, hier kregen we de tijd om een wandeling te maken, te borrelen, rondkijken  etc.
Om 16.00 uur nog even de regenbui voorbij laten gaan en tussen de weilanden door naar de Haghorst gefietst, waar we bij ‘de Horst’verwacht werden voor het diner.
Na het diner de kortste weg terug naar Vessem.
 


 

Dagje Den Bosch, woensdag 22 mei.

Woensdagmorgen 22 mei met 24 dames vertrokken richting het Provincie huis in Den Bosch. Auto’s geparkeerd op het Transferium Pettelaarpark en te voet naar het Provincie huis gelopen, daar stonden ze ons al op te wachten. Na een kopje koffie of thee werd de groep in tweeën gesplitst en kregen we een rondleiding door het gebouw. Ook naar de 22e verdieping waar we een prachtig uitzicht hadden over de omgeving, het weer werkte ook fantastisch mee. Maar ook naar de kelder om de bunker te bekijken mocht er een atoom aanval komen.
Na de rondleiding terug naar het Transferium en daar de bus genomen naar de Parade in het centrum. Tot 15.30 uur kregen we de tijd om te lunchen, shoppen, wandelen of wat men ook graag deed. Om die tijd weer retour met de bus naar de auto en richting Vessem. Een gezellige en zonnige dag.


Bezoek Tinteltuin, vrijdag 10 mei.

Met een mooi aantal van 17 vrouwen op de fiets richting Eersel. Helaas met regen maar gelukkig bleef de temperatuur redelijk. We werden hartelijk ontvangen en starten meteen met de rondleiding. Uitleg hoe ze gestart was, eerst met de paden en wel zo dat er ook met de rolstoel rond gewandeld kan worden. Voor veel bloemen is het nog te vroeg maar we gaan van de zomer kijken of het klopt, de bloemperken zijn  op kleur gemaakt:  rose/ lila hoek, rood/oranje hoek en een geel bloemen gedeelte. Daarna de eetbare bloemen en bessen, erg interessant. Wisten jullie dat het blad van de bladbegonia eetbaar is en naar zure appel smaakt, wij niet in elk geval. Na al deze uitleg koffie en thee gedronken en weer huiswaarts gefietst waar de donkere wolken ons alweer te gemoed kwamen.


Avondfietstocht, donderdag 2 mei.

Donderdagavond om 18.30 uur kwamen we met 18 vrouwen bij elkaar om te starten voor de Avondfietstocht. Gelukkig hield het op met regen en konden we via Wintelre, Oerle, Veldhoven en Steensel naar Knegsel. Waar we verwacht werden bij moestuinwinkel  ‘de Wetering’  ofwel bij Odette Kelders. Koffie en thee met rabarber-blauwebes kruimel plaatkoek of appeltaart met minder suiker maar heerlijk. Na wat uitleg konden we in de winkel jam e.d. proeven en haar tuin nog even bekijken. Na onze inkopen snel naar huis want het was nu flink afgekoeld.


 

Paas bloemschikken met lunch, woensdag 17 april.

Om 10.00 uur stond de koffie en thee klaar met wat lekkers, de opwarmer voor het creatief bezig zijn. Onder het genot van een tweede kop koffie tekst en uitleg gegeven van de opzet van het paasbloemstuk. In de kelder lag het gaas klaar om geknipt te worden dit was het meeste werk ofwel het lastigste. Nadien kon het bloemstuk op gebouwd worden. Om 12.30 uur stond onze lunch klaar, de dames hadden weer goed voor ons gezorgd. Na de lunch nog de afwerking en gingen er 16 dames tevreden naar huis, op naar Pasen.


Avondwandeling, vrijdag 12 april.

Vrijdag 12 april zijn we met 16 dames gestart vanaf de kerk aan de avondwandeling deze keer rondje Vessem. Niet TE warm, maar koud, dat werd door het wandelen al snel beter. Gelukkig kwamen we voor enkele dames nog op onbekende paden dus was het niet helemaal gesneden koek. Afgesloten met koffie/thee en een borrel en niet te vergeten gezellig gekletst.


Volksdansinstuif, woensdag 10 april.

Woensdagavond 10 april in ‘de Tref’ was de jaarlijks volksdans instuif, iedere vereniging danste voor de pauze hun uitgekozen dans. Net voor de pauze hebben Wintelre en wij de heksendans nog een keer gedaan, dit werd enthousiast ontvangen.
In de pauze stond de thee en koffie met koek klaar.
Na de pauze mochten we mee dansen op de voor ons bekende muziek, de vloer is dan overvol en heeft weinig structuur maar het blijft gezellig.