Flash Backs

Seizoenafsluiting: 28 juni

Het was dinsdagmiddag 28 juni heerlijk weer dus we konden met 50 SVIV dames gezellig buiten zitten bij de Guld voor onze 2022 seizoenafsluiting! 
Door omstandigheden was ik zelf iets verlaat dus ik heb helaas het welkomstwoord van Jozien gemist maar iedereen zat al gezellig aan de koffie/thee / borrel toen ik naar buiten liep. Ik liep mijn neus gewoon achterna want  Bart Bartels was de kipfilets, hamburgers en worstjes al voor ons aan het bakken op de BBQ.  We hoefden maar met ons bord langs te lopen en ons zelf te bedienen. Binnen lag nog stokbrood met kruidenboter,  3 schalen met lekkere rauwkost en koude schotel.  Wat wil je nog meer. ………
Na afloop werden we nog getrakteerd op vanille ijs met vruchtjes en onder het genot van water, fris of een wijntje werd er gezellig “gebuurt”
Nadat alles weer was opgeruimd vertrokken ook de laatsten naar huis en ik denk dat we allemaal kunnen terugkijken op een gezellige afsluiting en een leuk maar ingekort Corona seizoen waarin we elkaar toch zoveel mogelijk hebben proberen te zien en waarin we aan afwisselende activiteiten hebben kunnen meedoen! 
We hopen dat we na de zomervakantie weer eens ons hele programma boekje kunnen afwerken maar dat kan niemand ons helaas op dit moment beloven……

WIJ WENSEN JULLIE ALLEMAAL EEN FIJNE EN GEZONDE ZOMER TOE!!!!!!!!!!!!


 

Fietstocht: 17 juni

Met een groepje van 14 vrouwen zijn we deze morgen gestart voor de jaarlijkse fietstocht, onderweg nog enkele dames opgepikt en in Wintelre waren we met 17.
Via het fietspad over het militair terrein richting Oirschot. Bij brasserie “Montfort” koffie en thee gedronken met natuurlijk iets zoets erbij en wel een montfortje.
Na de koffiepauze richting het kapelletje van Straten de Pallande op en dan de Liempsedijk, mooi door de natuur. Even langs de snelweg, erover heen en naar Liempde. Om Liempde heen via mooie natuur rond de Dommel en over de Dommel naar Olland. Bij café “d’n Toel” geluncht en door naar Boskant. Dan naar Best en daar aangelegd om een ijsje te eten en sanitaire stop. Vandaar uit langs Oirschot richting Oostelbeers en via de Buikheide naar Vessem.
De middag was warm maar met regelmaat een drinkstop was het goed te doen.


 

Avondwandeling: 8 juni

Helaas…………vanwege het regenachtige weer is deze avondwandeling niet doorgegaan! 


 

Bezoek Tilburg: 24 mei

We reden deze dinsdagmorgen met 3 auto’s via Middelbeers en Diessen naar Tilburg om er met 11 vrouwen een gezellige dag  van te gaan maken.  Na de auto’s geparkeerd te hebben liepen we richting het station waar we aan de noordzijde begonnen aan de stadswandeling. Rian Docters van Leeuwen was onze gids vandaag en aan de hand van het VVV boekje “Binnenstadswandeling”  kwamen we in de Spoorzone. Hier bevindt zich de LocHal en deze hal is enkele jaren geleden uitgeroepen tot beste gebouw ter wereld! Vroeger werden hier de locomotieven gerepareerd en onderhouden maar nu bevindt zich hier de enorme stadsbibliotheek,  een restaurantje om koffie/thee te drinken, het is een ontmoetings- en werkplaats voor studenten en kunstenaars en er worden lezingen en workshops gehouden. Het ziet er modern industrieel uit, een beetje a la Strijp S in Eindhoven  waar enkele oude Philips fabrieken ook een nieuwe bestemming hebben gekregen.  Hier hebben we koffie/thee met appeltaart gedronken/ gegeten en de nieuwsgierigen onder ons  konden hier even rondlopen. 
Na deze pauze gingen we verder met de stadswandeling: we liepen langs de “Niet Thuis huizen” ( houten huisjes met voeten eronder, zie de foto ), een synagoge, het Helga Deen plantsoen ( zij was een Nederlands vrouw van Joodse komaf en zij is in kamp Sobobor vermoord ) , leuke authentieke winkeltjes in mooie straatjes, de oude Spaarbank, het beeld van de Kruikenzeiker ( dit herinnert aan de periode dat er veel textielindustrie was in Tilburg waarbij de urine van de Tilburgers werd gebruikt bij de wolverwerking ), het beeld “de Lopende man”, de Heikese kerk, het koninklijk paleis dat koning Willem II liet bouwen maar waar hij uiteindelijk nooit zelf heeft gewoond. De gemeente Tilburg heeft er toen een Rijks HBS in gevestigd en de bekendste leerling is Vincent van Gogh geweest, hij kreeg er tekenles. 
Hierna kwamen we bij het Heuvelplein en dit was tevens het einde van de leuke stadswandeling. De binnenstad van Tilburg is een mengeling van oud, nieuw, netjes en rommelig maar het was interessant om dit allemaal gezien te hebben.  Op naar de lunch en hierna hadden we nog even tijd om gezellig te winkelen. Het was een leuke dag!!!


 

 

Boerenlunch: 16 mei

We vertrokken deze dinsdagmorgen met 10 vrouwen voor een wandeling met als bestemming het melkvee bedrijf van Jan en Rian Docters van Leeuwen. Rian zou samen met Corrie van den Heuvel voor een lekkere boerenlunch zorgen dus we stapten onderweg goed door, dat zullen jullie wel begrijpen……
Wel vielen er onderweg nog wat regendruppels maar toen we bij de van Hasseltweg aankwamen brak de zon door dus dat kon niet beter.  We werden ontvangen met koffie en thee en iets later arriveerden ook de 10 leden die er de voorkeur aan hadden gegeven om op de fiets te komen.  Er stonden 4 tafels gezellig gedekt en voordat de lunch werd geserveerd las Rian nog wat interessante informatie voor over de geschiedenis van hun bedrijf. Leuk om dit te horen. 
Er werden broodjes, krentenbollen, pannenkoekjes, vleeswaren, kaas ( gemaakt door Mieke van der Pas met de melk van de koeien van Jan en Rian! Smaakte echt heeeeel lekker! ) Er stond vers fruit op tafel, jus d’ orange, verse melk van de koe, gevulde eierkoeken en appelcake.  Het was allemaal even lekker en je eet daardoor natuurlijk veel meer dan dat je normaal thuis doet.  We zaten lekker buiten met een prachtig uitzicht op de koeien dus we hebben genoten. 
Na afloop kregen we nog een rondleiding op de boerderij: we hebben jonge kalfjes gezien, het jongvee, drachtige koeien, koeien die droog stonden en er stond een “leuke” stier! Hij was nog vrij jong dus er liepen nog geen nakomelingen van hem rond op de boerderij. 
We willen Jan en Rian hartelijk danken voor hun gastvrijheid en voor de heerlijke lunch. We hebben er echt van genoten!!!
Na afscheid te hebben genomen zijn we terug gewandeld en gefietst…………………….


 

Dauwtrappen: 6 mei

Voor dag en dauw vertrokken 7 leden van Wandelclub VVVV (= de Vroege Vrolijke Vessemse Vrouwen )  vanuit Vessem te voet richting de Kapel in Oirschot. Het was letterlijk dauwtrappen want onder de bomen werd je nat van de vallende dauwdruppels en je bril besloeg van de mist die tussen de velden hing.  Het was ook nog kil buiten maar daar waren we op gekleed. Verder was het prachtig en heerlijk om op deze manier, zo lekker vroeg,  buiten bezig te zijn. 
Om 8 uur kwamen we aan bij de Kapel die verscholen lag tussen mooi nieuw lentegroen. Er brandden al vele Noveenkaarsen en er hingen ook veel mooie bloemenkransen die er tijdens de Dodenherdenking van j.l. 4 mei waren geplaatst. Een prachtig gezicht en nadat wij een kaarsje hadden ontstoken volgde een moment van bezinning. Hierna trakteerde Peet ons op een christelijk lief liedje wat ze vroeger tijdens de afwas vaak samen met haar moeder zong………….
Na enige tijd kwam Gerrie met de catering:  een tafelkleedje werd neergelegd met 2 manden met belegde broodjes, krentebolletjes, peperkoek en fruit en er was koffie en thee. Alles smaakte heerlijk. Corrie v.d. Heuvel en Maria van de Oetelaar waren op de fiets naar Oirschot gereden. Na deze pauze liepen er 4 enthousiastelingen weer te voet terug naar Vessem en de anderen konden per auto mee terug. 
Het was heerlijk om de dag zo te beginnen en we kunnen terugkijken op een geslaagde ochtend!
Uitwisseling Netersel: 28 april

Deze avond stond de uitwisseling met de Vrouwenvereniging uit Netersel gepland. Er hadden zich 25 Neterselse  en 45 Vessemse  dames aangemeld dus de zaal bij De Boogerd was gezellig gevuld. We werden verwelkomd met koffie/thee en een heerlijk stuk zelf gemaakte taart.  Er was keus uit 8 verschillende taarten! 
Nellie Rox las een mooi, door Hannie van de Sande gemaakt, gedicht voor.  De Volksdansgroep  trakteerde ons hierna op 5 dansen in kleurrijke kleding, deze avond was echt een leuke gelegenheid om ons te laten zien waar deze groep iedere week mee bezig is.  
Na de pauze, waarin we iets lekkers konden drinken en waarbij er lekkere hapjes op tafel werden gezet,  werden we aan het werk gezet: we kregen materiaal en de beschrijving om zelf een lepelvrouwtje / vogelverschrikker te maken! Er was keus uit vreselijk veel lapjes stof,  bandjes, strikjes, oogjes en lintjes.  Regelmatig hadden we het advies van de echte Crea Bea’s even nodig maar uiteindelijk stonden alle tafels vol met heel leuke poppetjes! 
De avond werd afgesloten met de swingende Macarena dans door onze Volksdansgroep en iedereen die het leuk vond mocht meedoen……………..
Het was een heel geslaagde avond en na afloop bedankte de Neterselse vereniging voor onze uitnodiging om aanwezig te zijn, ze hadden er erg van genoten en hoopten dat Vessem binnenkort een keer hun kant op wilt komen………………


 

Voorjaarswandeling: 19 april

Op een mooie dinsdagmiddag een wandeltocht van 10 km rond Borkel. Langs de Malpie, linksom rond Borkel zodat we bij de Dommel uit kwamen. Daar onze gym oefening “over de draad stappen” verricht en na al de inspanning onze dorst gelest bij “de Zwaan”. Weer een mooie middag voorbij. 


 

Paasworkshop met lunch: 23 maart 

Om 10.00u stond de koffie en thee klaar met paaskoekjes en paaseitjes en na wat gedronken en gekletst te hebben zijn we bij de Guld de kelder in gegaan om te hobbyen. Een groep ging het jute om het frame aanbrengen en de andere groep ging een vogelnestje maken. En na een tijd werden de rollen om gedraaid.
Verder werden de frame’s afgewerkt met schors en het nestje kon erop gelijmd worden.
Om 12.15u stond de lunch klaar, een mooi gedekte tafel. Start met een heerlijke aspergesoep van de Beyer en nadien volop broodjes, croissantjes en krentenbollen. Als je met honger van tafel kwam was het je eigen schuld. We hadden blijkbaar zo’n honger dat we vergeten zijn foto’s van de tafel te maken.
Om 13.00u naar beneden om het werkstuk af te maken, met eitjes, een vogeltje, mos, witte druifjes en zuidenwind lelies. De water flesjes vullen was nog het moeilijkste.
Na alles opgeruimd te hebben in de kelder hebben we samen nog wat gedronken om een gezellige dag af te sluiten.


 

Op de thee bij…….. 11 maart 

Vrijdagmorgen werden we om 10.45u op de thee verwacht bij “de Guld”, een mooi gedekte tafel stond klaar. In de serre stonden zelfs drie tafels gedekt klaar met het lente zonnetje om het nog gezelliger te maken. Fijn dat er zoveel dames gekomen waren, echt gezellig. Zoals de foto’s laten zien was er genoeg om van te smullen.
En natuurlijk werd er volop bij geklets, volgens ons oudste lid een kippenhok!
Iedereen bedankt.


 

Bloemschikken: 23 februari

Vandaag, 23 februari, was het buiten bijna een echte lentedag en wij gingen met 11 vrouwen in het Gildehuis een mooi lentestuk maken. Hoe toepasselijk kun je het hebben. Iedereen had zelf zijn eigen bloemen kunnen kiezen en kopen en de tafel lag vol met allerlei soorten groen, mos, brem, krammen en prikkers. Onder leiding van Jozien, die een mooi voorbeeldstuk had mee genomen, begonnen we met de opbouw van ons bloemstuk. Toen de basis was gemaakt hadden we even koffie/thee pauze met een lekker stuk eigengebakken “Huijbers tulband”
Hierna gingen we allemaal verder met het insteken van de tulpen, rozen, gipskruid etc. Het was verrassend om te zien hoe iedereen een eigen invulling gaf aan haar bloemstuk en het eindresultaat was echt heel mooi…………..Na een 2de kop koffie/thee met cake waarbij gezellig werd gebabbeld konden we trots naar huis met ons mooie lente bloemstuk!


 

Bingo avond: 17 februari

Bingoavond met 31 dames, velen waren blij dat ze weer ergens aan deel konden nemen na al die Corona perikelen.
Ontvangst met koffie/thee met kruidkoek. Daarna enkele rondjes bingo, pauze met een drankje en dan weer bingo. De hoofdprijs was een gevulde picknickmand en jawel twee volle kaarten, na loting was de winnaar bekend en de ander een flesje wijn🍷.
Een gezellige avond; op naar de volgende activiteit.


 

Happen en Stappen: 8 februari

Yes, we mochten en konden weer iets doen in groepsverband. En het was grotendeels buiten, dus wat wil je nog meer. Hoe gezond wil je het hebben, hi,hi,hi……

Dinsdagmorgen 8 februari werden wij, 18 wandelende en 3 fietsende leden,  in “de Guld” ontvangen met koffie/ thee met een plak chocolade/marscake of wortelcake. Blij dat we weer iets gezelligs met elkaar konden doen.

Het plan was om vandaag 3 “lussen” te gaan wandelen en na iedere lus bij de Guld terug te komen zodat we daar iets zouden kunnen eten en drinken alvorens aan het volgende rondje te beginnen.

3 dames kozen ervoor om samen enkele rondjes te fietsen i.p.v. te wandelen. Ook goed natuurlijk, zo’n dag draait om gezelligheid en er even uit zijn.

Via de Korstbroeken liepen we richting Hoogeloon en om ons weer even “kind” te voelen liepen we een gedeelte van het Kabouterbos. Via de Hoogeloonse weg terug naar Vessem en via het paadje links op de Duizelseweg liepen we binnendoor terug naar de Guld. Hier stond een lekkere kop soep met stokbrood op ons te wachten.

De 2de lus leidde ons via de Katerweg naar de Maaskant waar we linksaf sloegen en we via een rondje lopen weer op de Maaskant terug kwamen. We vroegen ons wel af waarom het nieuwe stukje voetpad, rechts van het nieuwe fietspad langs de Knegselseweg, was aangelegd want op dit moment houdt het “gewoon op” bij de wegversmalling bij het huis van Frans Bex. Maar goed, wij weten misschien nog niet alles, wie weet wat voor een geweldig plan er nog klaar ligt.

In de Guld stond een mooi opgemaakt bordje op de tafels waar even later een lekker broodje met warme tartaar werd opgediend. We lieten het ons lekker smaken! Geen afwas hoeven doen maar hierna weer gewoon lekker gaan wandelen…..Het was droog, helaas geen zon maar de temperatuur was goed.

Via een smal paadje achter de huizen bij de Guld liepen we achter het kerkhof door naar de Leeuwerik, we staken de Jan Smuldersstraat over en via de Putterstaat liepen we richting de molen. Via de molenbuurt kwamen we uit bij de Bolle Akker en via een akker en een veld van Frank Roest kwamen we uit bij het Rietven. Via een stukje bos kwamen we weer uit bij de Grote Aard en nadat we de Regiobank en Groenendael waren gepasseerd kwamen we via het Hofpad weer terug bij de Guld. Hier werden we getrakteerd op een heerlijk dessert met mascarpone en bosvruchten, vers fruit en voor de liefhebbers nog een plak cake. Ook werd er lekker gedronken van rode, witte wijn, Schrobbeler of koffie/thee

Het was een heel gezellige dag waar velen van hebben genoten. Dank aan de organisatie!!!

( Sorry, ik weet nog niet alle straatnamen in Vessem dus misschien klopt niet alles in mijn beschrijving )


Wandeling: 16 november

De geplande excursie naar de Voedselbank in Best kon helaas niet doorgaan i.v.m. de aangescherpte Corona maatregelen. Als alternatief werd er een wandeling georganiseerd van Vessem naar Wintelre. Om 13.00 uur vertrokken we die middag met 11 vrouwen vanaf de parkeerplaats bij de kerk. Het was droog maar fris maar het was heerlijk wandelweer. We zijn helemaal binnendoor naar de Bosschuur gelopen, de kleuren van de bomen waren prachtig, de meeste paddenstoelen hadden echter hun beste tijd achter de rug. Bij Hoeve de Nachtegaal hebben we gezellig koffie/thee gedronken en na een bezoekje aan het toilet aldaar zijn we via het Groot Meer teruggelopen zodat we uiteindelijk op de Lille uitkwamen. Via de Katerstraat zijn we teruggelopen naar de kerk……
Sorry, dit keer geen foto’s want de accu van het fototoestel bleek leeg. Niet leuk maar gelukkig zijn we onderweg geen echte spectaculaire dingen tegen gekomen. 


 

Culinaire herfstmiddag: 10 november

Woensdagmiddag 10 november kwamen 14 hongerige vrouwen naar de Guld, met in hun tas een snijplank, een houten lepel en een ‘lievelingsmesje”
We begonnen eerst met een kop koffie of thee met hierbij een lekker stukje hartige cake ( met kaas ). Dit recept kregen we tezamen met 6 andere recepten “voorgeschoteld” en nadat we besproken hadden welk groepje wat zou gaan maken gingen we, 2 aan 2, aan de slag. Ook moesten we even bekijken hoe de volgorde zou zijn voor het gebruik van de oven maar we hadden al snel een plan klaar.
Het begon al vlug lekker te ruiken bij de Guld en we hebben, in onderstaande volgorde, genoten van:

  • Gegratineerde champignonragout
  • Bloemkool-kerriesoep met spekjes en amandelschaafsel
  • Chakalaka (ja, u leest het goed….dit is een heerlijk stoof groentegerecht zonder vlees of vis)
  • Stoof van kippendij, bier en groenten
  • Gehaktbrood met ei en champignons
  • Clafoutis met vanilleyoghurt en blauwe bes

Het was heel gezellig om met elkaar te kokkerellen en omdat het geen Michelin recepten waren kon iedereen eraan mee doen.

We hebben heerlijk gegeten en zijn voldaan naar huis gegaan. Voor herhaling vatbaar!


Wandeling Loondermolenpad: 29 oktober

Op vrijdag 29 oktober met 10 dames richting Waalre om “de Loondermolenpad” te wandelen. Prachtig wandelweer en na de auto’s geparkeerd te hebben bij
“de Volmolen“ zijn we de blauwe route gestart, volgens de kaart 6,2 km. Over de camping, langs “de Dommel”, door bos, tussen weilanden, over vlonders en brugjes een mooie tocht gelopen en natuurlijk volop gekletst!
Volgens sommige van ons was de tocht toch bijna 7 km maar dat mag de pret niet drukken. Na anderhalf uur wandelen samen nog een kopje koffie of thee gedronken en retour naar Vessem met een totaal andere lucht, donkere regenwolken in aantocht.
Dit hebben we toch nog maar mooi meegepikt!


Workshop Groen: 20 oktober 

Woensdagmiddag 20 oktober bezochten we met 14 “Crea Bea” leden Tuincentrum Kolsters in Middelbeers voor een workshop Groen. Het voorbeeld Herfststuk stond midden op de tafel en zag er heel mooi uit. Er lagen al wat pompoenen, plankjes, elastieken, plastic tasjes en lijmpistolen klaar maar we begonnen eerst met een kop koffie/thee met een lekkere koek.

Na het aanbrengen van de oasis en een paar kleine aanwijzingen mochten we zelf volgens eigen idee aan de slag en werd er door cursusleidster Monique iedere keer wat groen ( o.a. klimop en eucalyptus ), gerbera’s, roosjes, oranje besjes, rozenbottels en mos bij iedereen neergelegd zodat we na enige tijd allemaal een heel mooi Herfststuk hadden gemaakt. Er werd tussendoor gezellig gekletst en iedereen was enthousiast bezig. We mochten het afval op de grond gooien en we hoefden na afloop niets op te ruimen dus dit was een ‘luxe’ workshop, hi,hi,hi…….

Bij het weggaan heeft Monique nog een leuke groepsfoto van ons gemaakt waar we allemaal ons Herfststuk showen………………


 

Rondleiding Ecologische Tuinen Weitens Valkenswaard: 28 september

Dinsdagochtend 28 september vertrokken we met twaalf vrouwen op de fiets naar Dommelen voor een bezoek aan en rondleiding in de Ecologische tuinen van Weitens. Alleen de fietstocht  was al mooi en we hadden heerlijk weer. We werden ontvangen door Wilma de eigenaresse en we besloten eerst even koffie/thee met taart te gebruiken alvorens we een rondleiding zouden krijgen door eigenaar Jack.

De Weitens is een prachtig, vrij nieuw, 6 hectare groot Ecologisch tuinencomplex met een gezellig buitenterras. Naast de 2 eigenaren draait het complex op de medewerking van een aantal vrijwilligers. Jack ( man van Wilma ) nam ons mee naar de foliekas waar verschillende soorten tomaten, pepertjes, druiven en kiwi’s worden geteeld. Dit zijn de gewassen die de warmte van een kas nodig hebben maar in smaak doen ze iets onder voor de gewassen die buiten worden geteeld omdat ze in verhouding iets minder water krijgen. Samen met Jack liepen we langs verschillende soorten bloemen, struiken ( met en zonder bessen of bloemen ), rabarber, een egelhotel, een oorwormhotel, een insectenhotel, een bijenhotel, de voorraad pompoenen en gedroogde zonnebloemen, fruitbomen, het brahmahotel ( dit is een kippenras ) een torenvalknest, een uilenkast, de walnotengaard ( met 177 nu nog kleine 2 jarige bomen ) de groententuin en een speeltuintje voor de kinderen. Jack vertelde gepassioneerd over hun nieuwe leven wat hij pas begonnen is nadat hij met vervroegd pensioen was gegaan bij Shell. De producten die ze verbouwen worden rechtstreeks aan de klanten verkocht dus zonder verplichtingen aan derden. Het plezier staat bovenaan, ze hoeven er niet rijk van te worden. Binnenkort worden er op hun terrein een paar cabana’s geplaatst waar je kunt overnachten, dit wordt het project van hun dochter.

Na een 2de kop koffie/thee en een bezoek aan het winkeltje van Wilma vertrokken we, met in onze fietstassen ecologische tomaten, uien, pastinaken en honing, weer huiswaarts. Via een andere mooie route zijn we weer veilig aangekomen in Vessem. Het was een gezellige en leerzame ochtend……………..

P.S. Het terras was dit seizoen voor de laatste dag open. Op 3 & 4 en 10 & 11 december verkoopt Wilma kerstbomen en is er een kleine Kerstmarkt buiten.